___________________________________________
Λιγα λογια για τον Δημήτρη Χρηστίδη
Ο Δημήτρης Χρηστίδης γεννήθηκε στο Αηδονοχώρι Κόνιτσας το 1939. Από τα δώδεκά του χρόνια φοίτησε στη Τεχνική Σχολή Γεωργίου Σταύρου έως το έτος 1956. Δάσκαλός του ήταν ο εξαίρετος καλλιτέχνης της εποχής, Γεώργιος Σταυρόπουλος. Στην συνέχεια κατέβηκε στην Αθήνα όπου δούλεψε σε εργαστήρια ξυλογλυπτικής μέχρι το 1966.
Παρά όμως τις τεχνικές γνώσεις που στην διάρκεια αυτών των χρόνων, αποκόμισε στο πλευρό των ξυλογλυπτών που εργάστηκε, η έμπνευση του Δημήτρη Χρηστίδη δεν μπορούσε να περιοριστεί ούτε σε ένα προκαθορισμένο και συνήθως εξαντλητικό ωράριο ούτε στην λογική του "μεροκάματου".
Το 1966 ανοίγει καλλιτεχνικό εργαστήρι ξυλογλυπτικής στην Κυψέλη. Για τα επόμενα 17 χρόνια, φιλοτεχνεί πρωτότυπα έργα τα οποία από την μία στόλισαν δεκάδες σπίτια επωνύμων και ανωνύμων και από την άλλη αναδείχθηκαν σε πολλές εκθέσεις, οι οποίες τον κατέστησαν ως έναν από τους γνωστότερους ξυλογλύπτες στην Ελλάδα.
Το 1983 αποφάσισε να επιστρέψει στην γενέτειρα του και να δώσει βάρος τόσο στην μελέτη των καλλιτεχνικών ρευμάτων της ξυλογλυπτικής όσο και την προσωπική δημιουργία. Έφτιαξε έργα που δεν ακολουθούν τις τάσεις κάποιας συγκεκριμένης τεχνοτροπίας όπως τα αναγεννησιακά μοτίβα και την Λαϊκή τέχνη.
Ο Δημήτρης Χρηστίδης αποδίδει τα θέματά του ανεπιτήδευτα, με έναν αυθορμητισμό αξιοζήλευτο, πάντως τολμηρό και πρωτοποριακό. Δημιουργεί νέα μοτίβα με πλούτο θεμάτων, πέρα από αυτά που συνηθίζονται και έχουν σχέση με το τοπικό χρώμα, τους μύθους, τις παραδόσεις, τους πόθους και τις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου. Εμπνέεται, πέρα από την παλιά θεματογραφία, την μυθολογία, την εκκλησιαστική παράδοση και ιστορία, τόσο από τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, από το οποία παίρνει διάφορα συμπλέγματα φυτικών και ζωικών εικόνων όσο και από την κοινωνική ζωή, αποτυπώνοντας ανθρώπινες μορφές και στιγμές της καθημερινότητας.
Σήμερα, σε ηλικία πλέον 70 ετών, τα έργα του εκτίθενται στο "Έκθετήριο Ιδιότυπης Ξυλογλυπτικής Τέχνης" στο Μπουραζάνι Αηδονοχωρίου Κόνιτσας, εκπληρώνοντας έναν διακαή πόθο του ιδίου, αλλά και όσων θαύμασαν έως τότε αυτά τα καλλιτεχνήματα, να προβληθεί δηλαδή η μοναδική καλλιτεχνική συλλογή του Δημήτρη Χρηστίδη, στον τόπο που γέννησε τον δημιουργό της.